Isnin, 30 Mac 2009

RESEPI DAGING MASAK KICAP IBUKU

Bahan A

1kg Daging/Ayam

Bahan B

7 biji Bawang Besar

10 ulas bawang putih

5 inci halia

4 inci lengkuas

40 tangkai cili kering

(Bahan B harus di kisar terlebih dahulu)

2 tangkai Serai(diketuk)

2 keping asam keping

Kicap

Garam

Gula

1 cawan minyak

Cara-caranya:

Firstly u all kena rebus daging dahulu sehingga empuk, kalau pakai ayam x perlu rebus. kemudian masukkan minyak tumiskan serai dan bahan B yang telah dikisar. setelah garing dan keluar minyak baru la masukkan kicap tunggu sehingga mendidih dan baru masuk daging bersama air rebusan. setelah tunggu sehingga kering dan boleh diangkat untuk dihidang bersama nasi atau roti...

selamat mencuba....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan